Under pandemin blev telepsykiatri ett nödvändigt verktyg för att fortsätta erbjuda vård på distans. Även om det redan tidigare fanns som en möjlighet, ökade användningen dramatiskt i samband med pandemin och de justeringar som alla snabbt behövde göra för att möta patientbehoven i det nya landskapet. Men hur ser läget ut nu?
En nyligen genomförd undersökning av 1 660 medlemmar i American Psychiatric Association (APA) visar att 94 % av de svarande använder telepsykiatri i någon form. De flesta arbetar i en hybridmodell där de både erbjuder digitala konsultationer och har en fysisk mottagning. Intressant nog erbjuder 16 % enbart vård på distans och har ingen fysisk mottagning alls.
När det gäller hur vården utförs rapporterar 82 % att de använder video för telepsykiatri, medan 11 % mestadels använder ljudsamtal. De största hindren för att fullt ut utnyttja telepsykiatri inkluderar begränsade ersättningar, juridiska hinder och tekniska utmaningar.
Liknande mönster har setts i Sverige, där de flesta började använda telefon- och videobesök under pandemin, trots att man tidigare gjort det i betydligt mindre utsträckning eller inte alls. På grund av den akuta omställningen fanns det ofta inte förutsättningar för en genomtänkt övergång, utbildning i telepsykiatri, eller planering av patientsäkerhetsaspekter. Det vore intressant att göra en liknande undersökning i Sverige för att få en bild av den aktuella användningen av telepsykiatri och vilka utmaningar man står inför idag.
I vår korta intervjuserie beskriver två erfarna telepsykiatriker och en klinikchef sina erfarenheter av telepsykiatri. De lyfter fram många fördelar med telepsykiatri, men även vissa nackdelar, framförallt begränsningarna när det gäller tvångsvård.
Referens
Worthen A, Torous J, Khan S, Hammes N, Rabinowitz T. Telepsychiatry Current Practice and Implications for Future Trends: A 2023 American Psychiatric Association Member Survey. Telemed J E Health. 2024 Aug 12. doi: 10.1089/tmj.2024.0042.